top of page
 • Erdal

Website optimalisatie kosten & SEO prijzen: Wat kost SEO nu per maand?

Bijgewerkt op: 29 nov. 2022


SEO is geen 'set and forget' activiteit, het heeft voortdurend inspanning nodig! Maar het is de moeite waard als u de tijd hebt. Bovendien kunt u het zelf doen of uitbesteden, dus de kosten kunnen laag of hoog zijn, afhankelijk van uw budget, ervaring en vaardigheden. In deze blogpost kijken we naar de gangbare website optimalisatie (SEO) kosten en prijzen. Lees verder voor meer info!

Gemiddeld gezien zijn de kosten voor SEO per uur ongeveer €50-€140. Dit hangt natuurlijk ook af van de grootte en de complexiteit van het project, de grootte van de seo agency. Bij een klein SEO-project met minder werk komt u misschien al vrij snel aan de lage kant van genoemd bedrag uit, maar bij een uitgebreid traject zit u misschien aan de hoge kant van het spectrum. Bij een maandelijkse abonnement kunnen soms de tarieven iets lager zijn.Is een maandelijks SEO-abonnement beter dan SEO per uur?

Het hangt af van uw doelstellingen. Een SEO bedrijf die 500 euro per maand als abonnement aanrekent kan eventueel na 4 maanden uw website verkeer met 30% laten groeien. Gevolg hiervan is een extra omzet van 10% voor uw business.


Een freelancer die 50 euro per uur aanrekent, zal voor uw website 6 uur per maand werken. Dus een maandelijks bedrag van 300 euro. Na 4 maanden ziet u uw website verkeer groeien met 10% met +2% meer omzet voor uw business.


Het kan natuurlijk ook andersom uitdraaien. Een SEO bureau die een goedkoop seo pakket kan dus in principe ook 'duurder' uitkomen als u niet de gewenste resultaten kunt behalen. Dan is een hoog uurtarief nog redelijk 'goedkoop' zolang de ROI of de Return On Investment positief is. Voordat u een SEO-traject start, vraagt u om een website-audit te laten uitvoeren. Deze wordt ook SEO audit genoemd.

Wat is website optimalisatie

"Website optimalisatie is het proces om een website zo effectief en efficiënt mogelijk te maken. Het doel van website optimalisatie is het verbeteren van de zichtbaarheid en prestaties van een website om de kans te vergroten dat deze wordt gevonden en gebruikt door potentiële klanten. Er zijn veel verschillende aspecten aan website optimalisatie, maar enkele van de belangrijkste zijn zoekmachine optimalisatie (SEO), conversie optimalisatie, en tools/technieken optimalisatie.


Een goed gebouwde website kan een krachtig marketinginstrument zijn, maar alleen als hij is verbeterd voor zoekmachines en conversie. Zonder optimalisatie zal een website waarschijnlijk verloren gaan in de enorme zee van online content. Gelukkig zijn er veel middelen en tools beschikbaar om u te helpen bij het verbeteren van uw website. Door gebruik te maken van deze middelen kunt u de kansen van uw website verbeteren om gevonden en gebruikt te worden door potentiële klanten."

De werkzaamheden bij website optimalisatie

Websiteoptimalisatie is het proces waarbij uw website vindbaar en gebruiksvriendelijk is. Het gaat zowel om technische SEO (zoekmachine optimalisatie) als om het zorgen dat het algemene ontwerp en de gebruikerservaring in orde zijn.


Als je wilt weten hoe duur SEO is, moet je eerst begrijpen hoe een SEO-traject over het algemeen loopt.


Het SEO proces omvat diverse onderdelen


 • Website analyse (SEO-controle)

 • Zoekwoorden analyse

 • Concurrentie analyse

 • SEO en goede content plan

 • Technische optimalisatie website

 • Content creatie & optimalisatie

 • Linkbuilding


Als u uw website wenst te verbeteren, moet u zoekwoordenonderzoek doen om te weten welke zoektermen bezoekers gebruiken om een website als die van u te vinden. Als u eenmaal weet op welke zoekwoorden u zich kunt richten, dan kunt u met technische SEO-taken beginnen, zoals het verbeteren van de website-snelheid, ervoor zorgen dat uw site mobielvriendelijk is en het verbeteren van uw on-page optimalisatie.


Deze factoren beïnvloeden allemaal hoe goed uw website scoort in zoekmachines en de hoeveelheid verkeer die u genereert. Als u de tijd besteedt aan het optimaliseren van uw website, dan kunt u ervoor zorgen dat uw website zijn volledige potentieel kan bereiken.

Benieuwd naar de SEO kosten voor jouw website?

Er bestaat geen eenduidig antwoord op deze vraag. SEO kosten variëren afhankelijk van uw website en uw doelstellingen voor optimalisatie. Toch zijn er een paar algemene aanwijzingen die u in het achterhoofd kunt houden bij het budgetteren van SEO-diensten.


Over het algemeen kunnen SEO kosten worden onderverdeeld in twee categorieën: directe kosten en indirecte kosten. De directe kosten zijn de kosten voor het inhuren van een extern seo bedrijf of consultant/freelancer om website optimalisatie taken uit te laten voeren. De indirecte kosten zijn de kosten die verband houden met de tijd en moeite die u of uw werknemers investeren in het verbeteren van uw site.

Gemiddeld gezien zijn de kosten voor SEO per uur ongeveer €50 - €140. Dit hangt natuurlijk ook af van de grootte en de complexiteit van het project, de grootte van de seo agency. Uiteraard kunt u ook kiezen om met een SEO freelancer of consultant te werken die jarenlange ervaring heeft.

Waarom verschillen de kosten voor zoekmachine optimalisatie zoveel?

Er zijn een heleboel factoren die een rol spelen bij zoekmachine optimalisatie (SEO), en dat is één van de redenen waarom SEO kosten zo kunnen variëren.

Een aantal van de zaken die de kosten van SEO kunnen beïnvloeden is het volgende:


 • Het concurrentieniveau van de zoekwoorden waarop u zich concentreert. Indien u probeert te scoren voor zeer concurrerende zoekwoorden, zal het meer kosten dan wanneer u zich richt op minder concurrerende zoekwoorden.

 • Als uw website al redelijk geoptimaliseerd is en al te vinden is op Google (bijvoorbeelde op de 2e pagina) , kost het minder in tijd om hem op de eerste pagina van Google te krijgen dan wanneer uw website helemaal niet geoptimaliseerd is.

 • Het aantal zoekwoorden waarop u zich richt. Als u zich slechts op een paar trefwoorden richt, kost het minder dan wanneer u uw website probeert te verbeteren voor honderden of zelfs duizenden trefwoorden.

 • Uw locatie en taal. Tarieven voor SEO diensten variëren van land tot land. In het algemeen kunt u echter verwachten meer te betalen voor SEO in het Engels dan in het Grieks.

Deze factoren spelen samen een rol in hoeveel het kost om uw website op de eerste pagina van de zoekresultaten van Google te krijgen. Heeft u een beperkt budget, dan wilt u misschien beginnen met een paar zoekwoorden en kijken hoe goed uw website het doet voordat u meer geld investeert in SEO.

Wat kost SEO uitbesteden aan een SEO-bureau?

SEO projecten uitbesteden aan een SEO bureau kan een paar honderd tot een paar duizend euro per maand kosten. De kosten zijn afhankelijk van de grootte van uw website, de concurrentie in uw branche en de hoeveelheid werk die gedaan moet worden. Heeft u een grote website met flink wat concurrentie, dan mag u rekenen op meer kosten voor zoekmachine optimalisatie (SEO) dan wanneer u een kleine website heeft met minder concurrentie.


Gemiddeld rekenen SEO-bureaus €70-€140 per uur. Uiteraard is dit ook afhankelijk van de grootte en complexiteit van het project, de grootte van het seo bureau.

Waaruit zijn SEO kosten opgebouwd?


SEO kosten zijn samengesteld uit een aantal factoren, waaronder zoekwoorden, linkbuilding, optimalisatie en content. SEO optimalisatie kan een heel kostenefficiënte methode zijn om uw website meer online vindbaar te maken, en de gemiddelde SEO bedrijven bieden prijsopties per zoekwoord of per project. Linkbuilding en het optimaliseren van uw website content voor specifieke zoekwoorden zijn twee van de belangrijkste aspecten van SEO, en ze kunnen zeer kostbaar zijn als u niet weet wat u doet. Er zijn wat kneepjes om de prijs voor deze diensten laag te houden, en veel bureaus bieden kortingen voor nieuwe klanten of voor mensen die een langdurig contract tekenen.

Op kosten besparen en zelf de SEO uitvoeren: kan dat wel?


Als je jouw SEO wilt uitvoeren, kost het je enkel uw tijd die je eraan besteedt. Er zijn wel seo tools die je kunnen helpen met SEO, maar een specialist inschakelen zal altijd een investering zijn. Uiteraard dient u eerst veel te lezen over SEO. Ook in deze blog kan u artikels vinden over tips, stappenplan om uw website beter te laten scoren in Google.


Prijzen Per Zoekwoord of Project


Bij online marketing is een van de belangrijkste aspecten het zoekwoordenonderzoek. Als u succesvol wilt zijn, dient u zich te richten op de juiste zoekwoorden. Eén manier om dit te kunnen doen is door te kijken naar prijzen per zoekwoord of zoekwoordgroepen.


Zo kunt u een beeld krijgen van hoeveel concurrentie er is voor een bepaald zoekwoord. Wanneer er een groot aantal bedrijven bieden op een zoekwoord, is het zeer waarschijnlijk dat het een populair zoekwoord is. Anderzijds, als er niet veel bedrijven bieden op een zoekwoord, kan het zijn omdat het niet zo populair is of er is niet zo veel zoekvolume voor.

In beide gevallen kan het bekijken van prijzen per zoekwoord u een duidelijk beeld geven welke zoekwoorden de moeite waard zijn. Als u een beperkt budget hebt, kunt u zich beter richten op zoekwoorden die makkelijker zijn om ermee te scoren op Google. Maar als u iets meer geld te besteden heeft, dan kunt u focussen op zoekwoorden met meer zoekvolume.


Wat kost een SEO analyse?


Voor een SEO-analyse worden verschillende bedragen gevraagd, naargelang de diepgang van de analyse. Een eenvoudige analyse kost al snel €150 of meer, terwijl een uitgebreidere analyse tot €1000 of meer kan kosten. Het is van belang om te weten wat u wilt weten alvorens een offerte op te vragen, om te voorkomen dat u meer betaalt dan nodig is.

Gratis SEO scan?


Voor een gratis SEO-scan zijn er online diverse tools beschikbaar. Tik gewoon "gratis SEO-scan" in Google, en er zullen verschillende opties verschijnen. Wanneer u een tool hebt gevonden die u aanspreekt, voert u de URL van uw website in en laat u de tool zijn werk doen. In slechts enkele minuten hebt u een rapport dat u vertelt welke aspecten van uw website qua SEO kunnen worden verbeterd. Het is een uitstekende manier om de visibiliteit van uw website en de positie in de zoekmachines te verbeteren.

Wat kost SEO optimalisatie?


De kosten van SEO kunnen sterk variëren, afhankelijk van de concurrentie en de doelstellingen van jouw website. Een typische SEO-campagne kost echter tussen 350 en 2500 euro per maand. Deze prijsklasse is te wijten aan het feit dat SEO een doorlopend proces is en voortdurende optimalisatie vereist om de positie van uw website in de zoekmachine te handhaven.

Bij Ranking Booster werken wij met vaste SEO tarieven. Wij werken met 3 maandelijkse pakketten en niet met jaarlijkse contracten. Contacteer ons.

Wat kost een SEO specialist per uur?

Gemiddeld gezien zijn de kosten voor SEO per uur ongeveer €50-€140.

Wat kost SEO in de maand?


Een SEO-campagne kost echter tussen 350 en 2500 euro per maand. Vast bedrag per maand betaal je voor jouw zoekmachine optimalisatie.

Bij Ranking Booster hanteren wij vaste zoekmachine optimalisatie kosten. Onze klanten laten eerst een website audit uitvoeren en daarna starten wij met zoekmachine optimalisatie strategie. In deze blogpost heeft u nu een beeld hoeveel seo kost.


bottom of page