top of page
 • Erdal

Website optimalisatie: 1e stap naar meer bezoekers en leads

Bijgewerkt op: 17 nov. 2022

Website optimalisatie is het proces van het gebruik van tools, geavanceerde strategieën en experimenten om de prestaties van uw website te verbeteren, meer verkeer te genereren, conversies te verhogen en meer omzet te genereren. Door uw website te optimaliseren, kunt u het verkeer verhogen en uw kansen op het genereren van meer offerteaanvragen en verkopen vergroten.


Hoe optimaliseer je websites voor een betere ranking in Google (SEO)?

Om een website te optimaliseren voor een hogere ranking in Google, moet u er eerst voor zorgen dat jouw website de juiste content heeft en met de focus op uw primaire zoekwoord die je wilt targeten. Zorg er vervolgens voor dat uw website gemakkelijk te navigeren is. Gebruiksvriendelijkheid is bovendien een belangrijke factor. Regelmatig moet u nieuwe content content toevoegen om uw website relevant te houden zodat je meer kans maakt om vindbaar te zijn. Door deze stappen te volgen, kunt u de positie van uw website in de zoekresultaten van Google verbeteren en meer (potentiële) klanten aantrekken.

Wist u dat 93% van de ervaringen op internet begint met een zoekmachine? Wat gebeurt er nadat iemand een zoekopdracht heeft gegeven?

De 1e plaats op Google heeft 34% kans om aangeklikt te worden.

Dat betekent dat als u NIET de eerste bent op de pagina, u een derde van het potentiële verkeer heeft gemist. Volgens een studie zal het verbeteren van uw positie van 2 naar 1 uw organisch verkeer verdubbelen.Nog verbazingwekkender is dat 75% van de mensen niet eens op de tweede pagina van de zoekresultaten klikt. De reden waarom andere websites of webshops hoger scoren dan u in Google is omdat ze bewust proberen hun SEO te verbeteren.


Gelukkig is het niet te laat voor u om te beginnen.


In 11 stappen kan u uw SEO rankings verbeteren.


 • Verbeter de laadsnelheid van uw pagina

 • Produceer inhoud van hoge kwaliteit (Google Analytics nakijken voor bounce rate)

 • Optimaliseer uw links

 • Optimaliseer uw website of webshop voor mobiele apparaten

 • Uw pagina goed opmaken (= focus op conversie optimalisatie)

 • Moedig delen op sociale media aan

 • Gebruik zoekwoorden op de juiste manier

 • Creëer intentie gedreven en geoptimaliseerde URL's

 • Laat uw merknaam zien (blogposts, video marketing, social media posts)

 • Voor ondernemers die lokaal werken, Google My Business opzetten

 • Gebruik tools om contentmarketing te optimaliseren

Zo kan u de online vindbaarheid van uw website verbeteren.

Welke elementen zijn belangrijk voor website optimalisatie?


Er zijn een paar belangrijke elementen die essentieel zijn voor website optimalisatie. Deze omvatten:


 • Titel tags en meta data

 • Afbeeldingsbestanden

 • Laadtijd van uw webpagina (sneller dan 3 seconden?)

 • Backlinks en ankerteksten

 • Optimalisatie van de inhoud

Elk van deze elementen speelt een belangrijke rol om uw website beter te laten scoren op de zoekresultaten van Google. Door deze aspecten van uw website te optimaliseren, kunt u ervoor zorgen dat mensen snel en gemakkelijk kunnen vinden wat ze zoeken.


Title tags en meta data zijn vooral belangrijk omdat ze zoekmachines helpen het onderwerp van uw website te bepalen. Daarom is het belangrijk om trefwoorden te gebruiken in uw titels, meta omschrijvingen. Ook afbeeldingsbestanden moeten de juiste grootte hebben, zodat ze snel laden zonder te veel ruimte in te nemen op het apparaat van de gebruiker. De snelheid van webpagina's is ook cruciaal omdat deze bepaalt hoe snel uw website reageert wanneer gebruikers hem laden. Een snelle pagina met een laadtijd minder dan 3 seconden kan de gebruikerservaring aanzienlijk beïnvloeden, wat ertoe kan leiden dat de bezoekers uw site sneller zullen verlaten. Je kan de laadsnelheid van je website controleren via PageSpeed Insights


Naast het optimaliseren van deze belangrijke elementen is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat uw inhoud aantrekkelijk en goed geschreven is voor de bezoeker. Zo trekt u lezers aan die meer willen weten over uw topic. Zorg er ten slotte voor dat u uw backlinks en ankerteksten een goede verhouding hebben. Dus niet aan keyword stuffing doen!

Hoe pak je zoekmachine optimalisatie het best aan?

Om zoekmachine optimalisatie onder handen te nemen, is het noodzakelijk te begrijpen hoe Google werkt en wat mensen zoeken (= user intent). Daarna kan u content creëren gebaseerd op 'user intent' en uw website optimaliseren met relevante trefwoorden voor uw branche en sector.

Uw website zelf optimaliseren of deze toch outsourcen?

Het zelf optimaliseren van uw website heeft talrijke voordelen, zoals meer inzicht in uw online marketing campagne en meer grip op de evolutie van uw website of webshop. Indien u niet zeker bent van uw vaardigheden om uw website te optimaliseren, kan het de moeite lonen deze taak uit te besteden aan een seo specialist. Website optimalisatie kan complex en tijdsintensief zijn, maar is dikwijls de moeite waard als het gaat om meer leads en meer verkoop genereren.

Website optimalisatie tips


Om uw website beter te laten scoren in zoekmachines zijn er een aantal dingen die u kunt doen. Ten eerste, moet u ervoor zorgen dat uw website is geoptimaliseerd voor de juiste zoekwoorden. Dit betekent dat u de juiste zoekwoorddichtheid gebruikt en de zoekwoorden op de juiste plaatsen opneemt, zoals in de titel, in de omschrijving, in de headers en in de inhoud. Ten tweede moet u ervoor zorgen dat de inhoud van uw website van hoge kwaliteit is en relevant voor wat mensen zoeken (=user intent). Dit betekent dat u zoekwoordrijke titels en beschrijvingen moet opnemen en dat het gehele ontwerp van uw website gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te navigeren dient te zijn. Ten slotte dient u ervoor te zorgen dat de laadtijd van uw website snel is. Dit betekent dat u de broncode en afbeeldingen van uw website optimaliseert, zodat ze snel laden op alle devices. Als u bovenstaande tips volgt, dan kunt u uw website verbeteren voor zoekmachines en gebruikers, waardoor u uiteindelijk zakelijk beter zult worden.

Website optimaliseren voor mobiel en desktop


Website optimaliseren voor mobiel en desktop gaat om het maken van een website die goed werkt op zowel mobiele als desktop apparaten. Dit betekent dat de website een responsief ontwerp moet hebben, zodat het zich aanpast aan verschillende schermformaten. Het is ook belangrijk om te zorgen dat de website snel laadt, want gebruikers willen niet lang wachten voordat ze de inhoud kunnen bekijken. Tot slot moet de website gemakkelijk te gebruiken zijn, zodat bezoekers niet hoeven te zoeken naar wat ze nodig hebben.


Mobiele en desktop websites zijn verschillend en het optimaliseren ervan voor beide platforms vereist een unieke aanpak.


Hier volgen enkele tips om uw website mobielvriendelijk en gebruiksvriendelijk te maken:


 • Zorg ervoor dat uw website in 3 seconden laadt. Comprimeer grote afbeeldingen en laad alleen diegene die nodig zijn. Gebruik indien mogelijk vectorafbeeldingen in plaats van rasterafbeeldingen.

 • Optimaliseer de lettertypes voor leesbaarheid op kleine schermen. Gebruik eenvoudige lettertypes in plaats van fancy lettertypes.

 • Kies een responsive design template in plaats van alles vanaf nul op te bouwen. Dit bespaart je tijd en geld op de lange termijn. De meeste populaire responsieve sjablonen zijn gratis online beschikbaar.

 • Overweeg het toevoegen van video-inhoud aan uw site Dit is een effectieve manier om gebruikers te betrekken in uw verhaal (branding).

Door deze eenvoudige optimalisatie tips te volgen, zorgt u ervoor dat uw website op alle apparaten goed presteert.

Heb je hulp nodig bij het optimaliseren van je website?


Wilt u steun bij het optimaliseren van uw website? Contacteer dan de beste marketingbureau Ranking Booster. Wij kunnen u helpen de technische aspecten van uw website te optimaliseren, zoals de laadtijd van uw website. Ook kan u terecht voor het verbeteren van bestaande teksten en het schrijven van nieuwe (blog)artikels.


bottom of page